PRO.MED.CS pomáha ľuďom na Ukrajine

12. 5. 2022

Desaťtisíce balení antibiotík, liekov proti bolesti pre pohotovostnú medicínu, liekov proti infekciám, adrenalínu a liekov na cystickú fibrózu. Od začiatku marca darovali farmaceutické spoločnosti pod koordináciou Ministerstva zdravotníctva Ukrajine takmer osemstotisíc balení liekov.

Prvá zásielka 57 paliet humanitárnej pomoci pre ukrajinských pacientov odišla z Českej republiky v polovici marca. Farmaceutické spoločnosti združené v Českej asociácii farmaceutických spoločností (ČAFF) tak reagovali na akútnu potrebu veľkého množstva špecifických liekov pre ukrajinských pacientov.

"Darované lieky boli bezpečne prepravené do Ľvova a Kyjeva. Spočiatku išlo najmä o lieky pre urgentnú medicínu, postupne sa však dopyt zmenil a naše členské spoločnosti darovali aj lieky pre chronických pacientov, napríklad pre deti s poruchami štítnej žľazy," hovorí Filip Vrubel, výkonný riaditeľ Českej asociácie farmaceutických spoločností.

PRO.MED.CS Praha a.s. už v rámci balíčka prvej pomoci darovala antibiotiká a lieky na ochorenia dýchacích ciest v hodnote 470 880 Kč. Ďalšie lieky darovali členské spoločnosti zo svojich zahraničných pobočiek priamo alebo prostredníctvom humanitárnych mechanizmov iných členských štátov EÚ.

"Veľmi oceňujem iniciatívu členských spoločností ČAFF, ktoré už na začiatku konfliktu na Ukrajine ponúkli veľké množstvo liekov na predpis a následne darovali viac ako pol milióna balení potrebných liekov. Okrem toho sami alebo spolu so svojimi zamestnancami poslali ďalšie finančné dary na humanitárne účely," povedal minister zdravotníctva ČR Vlastimil Válek.

Niektoré farmaceutické spoločnosti združené v ČAFF majú na Ukrajine aj časť svojich zamestnancov, ktorí im tiež aktívne pomáhajú. Spoločnosť PRO.MED.CS posiela cielenú pomoc priamo svojim zamestnancom na Ukrajine. "Pravidelne vyplácame mzdy všetkým našim zamestnancom z ukrajinskej pobočky. Všetci zostávajú zamestnaní aj napriek veľkým prekážkam v práci," spresnilo vedenie PRO.MED.CS.

Zdroj: TS ČAFF